EEN MOESTUIN VOOR JE OTTOLENGHI-KOOKBOEK

Yotam Ottolenghi is al een paar jaar waanzinnig populair. Zijn kookboeken vliegen over de toonbank, ook in Nederland. Logisch, want ze zijn tot de nok toe gevuld met de verrukkelijkste gerechten, zowel voor vegetariërs als vlees- en viseters.
Tot nu toe heeft Ottolenghi drie kookboeken gemaakt, Plenty, Ottolenghi The Cookbook en Jerusalem. Volgens mij zijn ze inmiddels alledrie in het Nederlands vertaald.

De Ottolenghi-keuken
Wat is het geheim van de Ottolenghi-keuken? Veel specerijen, veel smaken en vooral héél veel groenten en kruiden. Specerijen kun je gewoon lekker kopen, die verwelken niet. Ze worden hooguit een beetje muf na een jaar.
Maar als je alle groenten en kruiden die in dit soort boeken staan zou moeten kweken word je natuurlijk helemaal gek. Niet doen dus, tenzij je er van houdt en er de ruimte voor hebt.
Ik heb een beetje geanalyseerd wat er gebruikt wordt en in volgorde van veel naar weinig komt het hier op neer. En van veel naar weinig kun je dus ook zien als van balkon naar moestuin.Absolute must-haves en het liefst in grote hoeveelheden
Platte peterselie, munt, dille, kervel, bieslook, rode en groene basilicum, koriander, dragon.
Bieslook en Chinese bieslook kun je gemakkelijk overhouden tijdens de winter. Zet ze in een flinke pot, knip regelmatig en eet ook eens een bloem.
Kervel is ook goed winterhard, net als peterselie en munt. Zoek naar Marokkaanse munt, die heeft mooi stevig blad en een goede smaak.
Basilicum moet echt warm en zonnig staan, en je moet het elk jaar opnieuw zaaien of planten. Knip regelmatig de toppen uit de plant voor nieuwe zijtakken.
Koriander is ook geen moeilijk kruid, dragon moet je misschien elk jaar zaaien. En koop liever Franse dragon dan Russische, die heeft een betere smaak.Vaste kruiden
Tijm, rozemarijn, salie, laurier, maggikruid.
Mediterrane kruiden als tijm en rozemarijn zijn niet volledig winterhard en ze mogen vooral niet te nat staan. Het lukt mij eigenlijk nooit om ze goed over te houden (behalve rozemarijn maar die is dit jaar bevroren), dus ik zet ook gewoon eelk jaar nieuwe neer aan het begin van het seizoen.
Maggikruid is een vaste plant waar je er maar eentje van nodig hebt. De smaak is heel pregnant en de plant wordt behoorlijk groot. Laat m doorschieten, dan gaattie mooi bloeien. Heel winterhard trouwens.

Groenten voor op het balkon
Op een balkon heb je per definitie niet veel plek. Dé oplossing daarvoor is babygroente. Je kunt hier speciale zaden voor kopen (bijvoorbeeld bij www.nickys-nursery.co.uk), maar je kunt ook normale zaden gebruiken. Gewoon heel vroeg oogsten. Bijkomend voordeel is dat je een paar keer per seizoen kunt zaaien.
Worteltjes, courgettes (wel snel een grote plant), bietjes en venkel lenen zich hier goed voor.
Wortels, bieten en venkel zijn knolgroenten. Zet ze in goed losse grond die je vooral niet extra bemest. Zaai courgettes binnen voor, of na half mei buiten. En zaai worteltjes niet te dicht op elkaar. Uitdunnen trekt wortelvliegjes aan.
Zet ook een paar pepers neer. Chilipepers zijn er in veel verschillende kleuren en formaten, en vooral ook in veel 'hittegraden'. Plant wat je tong kan verdragen. Het zijn gemakkelijke planten waar je een seizoen lang van kunt oogsten. Wat je over hebt kun je aan het eind van de zomer drogen. Daarna koel en droog bewaren.Veel sla
Ottolenghi gebruikt natuurlijk veel slablad. Vaak een paar blaadjes van verschillende soorten. Erg fijn, want je hoeft niet te wachten tot de krop volgroeid is. Veel slasoorten laten zich makkelijk dicht zaaien voor het jonge blad. Zet soorten neer met verschillende bladvormen, kleuren en smaken en zaai om de paar weken een nieuwe portie in een bak.
Chichorei, treviso, andijvie e.d. zijn bitter. In verschillende kleuren verkrijgbaar. Rucola, mosterdblad en kerssoorten geven een pittige smaak. Botersla, bindsla, lollo rosso en lollo biondo zijn zacht en mals. Mizuna en andere oosterse soorten hebben een mooie bladvorm en veel smaak.


Heb je een volwassen moestuin?
Dan heb je geluk, want dan kun je nog veel meer kwijt. Denk aan: wortels, bieten, courgettes, prei, knolvenkel, aardpeer, erwten, tuinbonen, peultjes, bonen, tomaten, aubergines, snijbiet en paprika's.
Aubergines en tomaten doen het in Nederland eigenlijk het best in een kas. Heb je die niet? Zorg dan in elk geval dat je de planten beschut en warm zet. En vooral, zorg dat je ze beschermt tegen teveel regen. Ze kunnen absoluut niet tegen teveel nattigheid.
Er zijn ook baby-aubergines, compacte planten met kleine vruchten en dus heel handig. Je hebt tenslotte niet altijd zo'n joekel nodig in de keuken. Ook tomaten zijn er in lage soorten. Een groot voordeel van planten met kleine vruchten is dat deze veel eerder rijp zijn.
Aardpeer is een vaste plant - van de zonnebloemfamilie - die behoorlijk hoog wordt. Zet m op een plek waar hij een aantal jaar kan blijven staan. Je kunt gewoon op de markt of bij de groenteboer stevige aardperen kopen en die een centimeter of vijftien diep planten. Ze lopen vanzelf uit en komen elk jaar terug (tenzij je echt alles oogst).


Binnen het hele jaar door
Erwtenspruiten en tuinboonspruiten (de jonge plantjes dus) hebben blad dat heel erg naar de peulvruchten zelf smaakt. Op een lichte vensterbak kun je het hele jaar door zaaien. Wel graag in een bak met een beetje diepte (vijftien cm aarde), want peulvruchten maken heel snel heel veel wortels.
Je kunt ook van veel kruiden het hele jonge blad gebruiken. Dicht zaaien en afknippen als het echte blad zich vormt (dus het blad dat na de kiemblaadjes komt).

Bloemen
Rozen, viooltjes, sommige lelie's, kamille, goudsbloem, lavendel, lieve-vrouwe-bestro, Oost-Indische kers, borage (komkommerkruid), er zijn ontzettend veel bloemen die je kunt eten. Koop wel het liefst biologisch geteelde planten of zaai zelf, in verband met bestrijdingsmiddelen.
Lieve-vrouwe-bedstro doet het het best in de schaduw.
Van paardebloemen kun je een heel mooie gelei maken en maak ook eens in het voorjaar een kruiden/bloemen-boter en vries die in. Kun je in december de lente proeven.
Uit het wild
Vergeet vooral niet dat het buiten volstaat met heerlijke planten, vruchten en noten. Denk aan paddestoelen, tamme kastanjes, walnoten, hazelnoten, wilde appels, bramen, madelieven, kraailook, daslook, look-zonder-look, landkers en pinksterbloemen.
De look- en kerssoorten zijn er in het voorjaar, noten en vruchten aan het eind van de zomer, de meeste paddestoelen in de zomer en herfst.

Verdiep je goed in het onderwerp voor je gaat plukken of volg en cursus en neem altijd een plantengids mee. Je wilt niet per ongeluk lelietje-van-dalen plukken in plaats van daslook.

Wildplukcursussen kun je onder ander volgen bij www.casaforesta.nl.
week 19

19


Mei week 3

 

Ik heb nog nooit zo hard in mijn moestuin gewerkt als dit jaar. Twee weken terug was er namelijk een #moestuintweetup in mijn tuin. (Voor niet-twitteraars: een tweetup is een meet up die via twitter wordt georganiseerd). Twintig man zou er komen, en dan moet de boel er een beetje knap bijliggen.

Het was een übercoole middag/avond, met plantenruil en zaadjesuitwisseling, @jagerjan had die ochtend geschoten grauwe ganzen bij zich waarvan we de borsten op de bbq hebben geroosterd en @casaforesta pakte dat vlees spontaan in allerlei blad uit de tuin (look-zonder-look, bloedzuring, salie). De wijn vloeide natuurlijk rijkelijk. Gezellig volk, die twitteraars.

 

Ik heb toen ook maar eens geïnventariseerd wat ik allemaal in de tuin heb staan en ik moet zeggen, dat begint een imposant lijstje te worden. Achttien soorten groenten, achttien soorten fruit en zo'n twintig soorten kruiden. Veel bomen en struiken zijn nog te klein om (veel) van te oogsten, maar wacht maar. Dat gaat helemaal goedkomen.

 

IJsheiligen is inmiddels voorbij dus in heel het land kan zonder problemen alles buiten worden uitgeplant. Het is handig om bijvoorbeeld van pompoenen en courgettes iets meer te planten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Slakken en ander tuig willen 's nachts nog al eens het een en ander opknagen, en soms slaat een plant zomaar niet aan.

 

Ik heb dit jaar ook eens courgettes en een pompoen in de kas gezet. Kijken of dat meer/beter oplevert dan de planten die buiten staan.

 

Mijn tuinbonen zijn nog steeds luisvrij! Vroeg zaaien (februari) helpt dus echt. Heb je wel veel luis in de toppen, spuit ze dan af met de harde waterstraal. En als je de bonen bij ongeveer een meter gaat toppen, was die toppen dan goed in ruim water en stoof ze in een beetje roomboter. Net zo'n mooie tuinbonensmaak als de bonen zelf.

 

Als je erwten hebt staan, pluk dan af en toe ook wat spruiten. Heerlijk door de sla en @mooinaks maakt er zelfs 'peatini's' van, een drankje. Zoek r maar op twitter, ze wil je vast het recept geven.

 

Omdat ik kolen eigenlijk helemaal niet lekker vind (op spruiten na), heb ik er dit jaar nul staan. Dat levert veel ruimte op voor dingen die ik wel lekker vind, zoals courgettes (ook een paar gewoon voor de bloemen) en pompoenen, wat meer maïs en veel bieten en snijbiet. (Zegt er eigenlijk nog iemand kroten in plaats van bieten?)

 

Afgelopen najaar was ik bij tuingoeroe Sarah Raven in Engeland en zij vertelde dat ze in de tuin een belangrijk principe heeft: elke plek moet drie tot vier keer per jaar wat opleveren. Dat kunnen bloemen zijn, bollen en groenten of fruit. Dat betekent dat ze geen dingen neerzet die heel lang plek innemen, zoals in dit geval kolen. Kolen staan een maand of acht ruimte te vreten terwijl ze ontzettend makkelijk en voor weinig geld te koop zijn. Exit kolen dus.

Als je zo gaat denken kan je tuin ontzettend veel opleveren. Er zijn tenslotte veel groenten die snel te oogsten zijn en die je een paar keer per seizoen kunt kweken. Denk aan radijs, allerlei slasoorten en spinazie. Je kunt ook voor de afwisseling (eetbare) bloemen zaaien. Mooi, lekker en leuk voor in huis.

 

En dan nu de klussen voor de komende tijd.

 

Plant courgettes en pompoenen in een flinke kuil die je hebt volgegooid met compost en organische mest. Geef na het planten veel water.

 

Kleine pompoensoorten kun je tegen een stevig hek laten groeien, dat bespaart een hoop ruimte.

 

Plant maïs in een blokvorm voor een betere bestuiving. Schud de planten af en toe om de bestuiving een handje te helpen.

 

Op heel vruchtbare grond kun je bonen tussen maïs of topinamboer zaaien. Die planten zijn sterk genoeg om de bonen in te laten klimmen. Zet er ook nog Nieuw-Zeelandse spinazie tussen als bodembedekker tegen snelle uitdroging van de grond.

 

Zaaien

Binnen: meloen.

Onder glas: bleekselderij, koolrabi, maïs, paksoi, postelein.

Buiten: andijvie, bonen, sla, late kolen, winterbroccoli, courgette, pompoen, bietjes, maïs, radijs, ruccola, savooiekool, snijbiet, spinazie, bosui, witlof, wortels, winterpeen.

Onder glas planten: aubergine, paprika’s en pepers, tomaten, augurken, komkommer, meloen.

Buiten planten: late aardappelen, artisjok, aubergines, courgettes, pompoenen, rabarber, sla, zomerbloemkool, bonen, Chinese kool, knolselderij, knolvenkel, koolrabi, maïs, prei, paprika’s en pepers, tomaten, kolen.


< Ga terug